Drukte in je hoofd: hoe loop je jezelf niet voorbij?

Tirza Haasnoot/ October 16, 2019/ 1 - Nederlands, Depressie/burn-out, Moederschap/ 0 comments

Al weken lopen de woorden door mijn hoofd. Ik heb al talloze keren een blog in mijn hoofd geschreven, maar ja, daar heb je echt niks aan als je het niet plaatst! Waar gaat het dan over, wat ik zo graag wil schrijven? Ja, ook dat vind ik even lastig te verwoorden.

Allemaal thema’s

Het loopt allemaal door elkaar, en eerlijk gezegd weet ik het thema waar ik het echt over wil hebben niet zo goed meer. Moederschap, paniek, perfectionisme, dingen die ik de afgelopen tijd heb gemaakt…

Het leven gaat zo vreselijk snel met twee kleine kinderen, dat ik het moeilijk vind om bij te benen. Bijvoorbeeld, afgelopen weekend had ik een bruiloft. Toen wilde ik schrijven over hoe moeilijk ik het vind om zoveel te socialiseren, hoe moe ik er van word en hoe frustrerend het is dat je dit nauwelijks aan mij merkt. Ik ben namelijk zo goed in maskeren dat weinig mensen echt aan mij merken dat ik er moeite mee heb.

Hele blogs

Ik zou echt een hele stapel blogs kunnen schrijven, alleen al over die paar thema’s die ik net noemde. En dan heb ik ook nog heel veel te zeggen over het moederschap, mijn creativiteit en ook over wat ik allemaal wil bereiken met Handwerk United.

Dus ja, waar moet ik beginnen? En waar wil ik het echt over hebben?

De hele dag druk

Eigenlijk ben ik de hele dag druk bezig. En ik vind dat helemaal niet erg! Ik geniet er enorm van dat ik me de laatste maanden zo goed voel dat ik zo lekker aan de slag kan. Ik heb me jaren niet goed gevoeld, waardoor ik weinig energie had, en dus ook lang niet zoveel deed als ik eigenlijk zou willen.

Nu mijn tweeling 10 maanden is heb ik mij kennelijk zo getraind om hard te moeten werken, dat ik in alle opzichten veel meer doe dan vroeger. Wat een zegening! Dit had ik echt nooit verwacht toen ik zwanger raakte.

De dag verwerken

Maar het heeft natuurlijk ook een keerzijde. Ik heb niet zoveel tijd meer om tot mezelf te komen. Ik zorg wel dat ik genoeg tijd neem om zelf tot rust te komen, of om even iets te doen dat ik leuk vind. En toch blijft er niet veel tijd over om echt te verwerken wat ik de hele dag doormaak.

Stiekem heb ik dit wel nodig, dus gebeurt dit moment op natuurlijke manier in de douche of in bed. Dan kom ik helemaal tot rust, en dan verwerk ik de dag op razendsnelle manier in mijn hoofd. Ik doe dit vaak in de vorm van gebed, waarbij ik begin met God danken voor alles wat ik die dag heb gedaan.

Gecontroleerd piekeren

Het hoeft echt niet veel tijd te kosten om dit te doen; eigenlijk maak ik het zelf ook wel aardig kort. Piekeren, want dat is dit eigenlijk, op gecontroleerde manier, moet in de hand gehouden worden. Op die manier loopt het niet over, en is het nog te stoppen waardoor je daarna nog lekker kan slapen.

Als ik het niet beperk dan kan mijn hoofd niet meer stoppen met malen, en dat kan echt schadelijk zijn. Want het heeft niet veel zin om twintig keer hetzelfde te overdenken. Even er bij stil staan om het te verwerken en dan doorgaan werkt echt het beste.

Jaren oefenen

Maar ja, daar heb ik wel jaren op moeten oefenen. Dit is niet een techniek die je ‘even snel’ onder de knie krijgt. Echt uitleggen hoe ik het doe vind ik ook heel moeilijk.

Dus dan ben ik wel erg benieuwd. Hoe kom jij tot jezelf? Hoe verwerk jij je dag?

Share this Post

Geef een reactie